Bij Coupe National kunnen verschillende Modevakopleidingen gevolgd worden. Deze zijn opgedeeld in modules en de cursist kan zelf het tempo bepalen.

1. Costumière


Voor deze opleiding is enige naai-ervaring vereist. Het leerplan bestaat uit 5 modules. In de modules komen de volgende onderdelen aan de orde:

naaitechnieken
patroontekenen
modeleren
praktijk

Als alle onderdelen van een module met een voldoende zijn afgesloten ontvang je een certificaat. Het maatnemen wordt behandeld en het vak pasvorm komt enigszins aan bod.

Voor het vak textielwarenkennis leer je in theorie en praktijk verschillende soorten stoffen analyseren met toepassing van de bewerking, behandeling en het gebruiksdoel.

De opleiding voorziet verder in het leren omgaan met diverse machines, zoals naaimachine, lockmachine en strijkapparatuur.

De opleidingsduur: ca. 3 jaar, bij 35 lessen p/jaar à 2,5 uur en ca.10 zelfstudie uren per week.

De modules hebben een vaste opbouw. Voor het vak patroontekenen staan de basispatronen op standaardmaten op het programma. Daarna wordt er een opdracht getekend op de gemeten maten van een klant.

Module 1
Voor deze module worden de basisnaaitechnieken aangeleerd. Voor het vak patroontekenen komen de rok met daarop verschillende modellen aan de orde. Ter afsluiting voor het vak naaivaardigheid naai je een rok met toepassing van aangeleerde technieken.

Module 2
Omvat technieken voor kinderkleding en pantalons. Ook worden voor deze ontwerpen patronen getekend met daarop modellen volgens opdracht. Ter afsluiting staat het naaien van een kinderjas/jack en een pantalon, met toepassing van de aangeleerde technieken, op het programma.

Module 3
Behandelt technieken voor blouses en japonnen. Ook hier leer je voor het vak patroontekenen het aanbrengen van eenvoudige modellen op de basispatronen. Ter afsluiting is het naaien van een blouse en een japon met daarin de verwerking van de aangeleerde technieken, verplicht.

Module 4
Geeft inzicht in de pasvormtechniek voor rokken op een klant. Hierbij komt het volgende aan de orde: maatnemen, tekenen van een pasklaar patroon, het in-de-pas naaien en afpassen hiervan op de klant. Dit alles gericht op een goede balans en pasvorm van de rok. Als afronding wordt een toets afgenomen in de eerste pas. Bij een voldoende wordt een certificaat verstrekt.

Module 5
De laatste module omvat het patronenwerk op ¼ schaal van 5 verschillende kledingstukken, die gemaakt zijn voor een klant of voor jezelf.


2. Kleermaker/Coupeuse


Deze opleiding sluit aan op de opleiding tot costumière.
Het leerplan heeft ook 5 modules en bestaat uit hetzelfde vakkenpakket als de costumière-opleiding. De te verwerken technieken worden uitgebreid, ook worden de patroontekenmodellen moeilijker en uitgebreid met het tekenen van jasjes en mantels. Nu wordt er uitgebreid aandacht besteed aan pasvormtechniek. Om ervaring op te doen maakt de cursist zelfstandig, met begeleiding, al kleding voor klanten.

Opleidingsduur: ca. 3 jaar, bij 35 lessen p/jaar à 2,5 uur en ca. 10 zelfstudie uren per week.

Module 1
Deze module behandelt de technieken voor een colbert. Voor het vak patroontekenen worden jacks, pantalons en blouses getekend en voor de praktijk moet een jack met voering voor een klant genaaid worden.

Module 2
Hierin komen nog een aantal belangrijke technieken die je nodig hebt voor het maken van een mantelpak aan bod. Evenzo ook het vak patroontekenen. Aansluitend maak je een mantelpak op maat voor een klant.

Module 3
Bestaat uit weer andere technieken voor het mantelpak, patroontekenen voor mantels en moeilijker modellen japonnen. De module wordt afgesloten met het maken van een japon met mouw en voering voor een klant.

Module 4
Voor het behalen van dit certificaat wordt een toets afgenomen van de behandelde pasvormtechnieken voor alle voorkomende pasvormfouten voor een pantalon en japon voor een (voor de cursist onbekende) klant.

Module 5
Deze module bestaat uit het patroontekenen van alle in eerdere modules op maat gemaakte kleding op ¼ schaal en het maken van een wintermantel voor een klant of voor jezelf.

De opleidingen voor costumière en kleermaker kunnen, na het behalen van de 5 certificaten, elk afgesloten worden met een examen bij het LPM (Landelijk Platform Modevakonderwijs).


3. Opleiding couture


Deze opleiding sluit aan op de opleiding tot kleermaker/coupeuse.
Alle vakken die bij de kleermakersopleiding aan de orde kwamen worden verder uitgediept. Het leerplan heeft 3 modules, waarin geleerd wordt om op couture niveau goed passende kleding voor een klant te maken. Ook wordt het modeleren en maken van avond- en bruidskleding aan geleerd.

Opleidingsduur: ca. 3 jaar, bij 35 lessen p/jaar à 2,5 uur en ca. 10 zelfstudie uren per week.

Module 1
Deze module bestaat uit het uitwerken van enkele couture naaitechnieken en het op niveau maken van japonnen en een mantel voor een klant.

Module 2
Hierin komen enkele technieken aan bod voor het maken van een colbert. Verder moet er vervolgens een mantelpak en een broekpak op maat worden gemaakt voor een klant.

Module 3
In deze module worden de technieken voor het maken van avond- en bruidskleding behandeld. Ook moeten er een bustier en avond-/bruidskleding gemaakt worden voor een klant.

Het examen bestaat uit het vervaardigen van een kledinglijn voor een klant, bestaande uit verschillende kledingstukken.


4. Opleiding tot lerares


Deze opleiding is bedoeld voor de ervaren kleermaker/coupeuse die zich wil kwalificeren in het lesgeven en in het bezit zijn van het diploma couture. De 2 modules bestaan uit het onderdeel didactiek en het maken van lesvoorbereidingen en werkplannen. Ook moeten er stageopdrachten en proeflessen uitgevoerd worden.

Het examen bestaat uit het verzorgen van een voorgeschreven workshop.